Taal en Voorlichting voor Somalische Bewoners

Aanleiding
In de periode van april t/m mei 2017 heeft de Somalische Ethiopische Vereniging aan de jongeren en ouders voorlichtingen gegeven over deze thema´s
Die van belang zijn voor de integratie van de bewoners van Somalische komaf in Bloemhof, Hillesluis, Charlois en IJsselmonde etc. Dit zal in samenhang met de Gebiedscommissie en het Netwerk Feijnoord gebeuren.
Op 28 april vond de bijeenkomst van de Somalische gemeenschap in Feijenoord en omgeving met de gebiedscommissie Feijenoord plaats. De opkomst met 240 personen was zeer groot en de animo onder de Somalische gemeenschap was heel aanzienlijk. De zaal bleek zelfs te klein te zijn en er moesten mensen worden weggestuurd.
Tijdens de bijeenkomst werden de problemen en knelpunten van de Somalische gemeenschap te Feijenoord en omgeving aangegeven. De volgende punten werden door Somalische gemeenschap genoemd als urgent:
Agendapunten
- Eigen ontmoetingsplek/centrum waar de gemeenschap elkaar kan ontmoeten. Momenteel is er geen plaats en wordt er dagelijks geklaagd dat men in groepen op straat staan. Dit wordt als heel storend ervaren.
- Spreekuren. Men wil graag dat de maatschappelijke en sociale problemen in eigen taal worden uitgelegd en dat de Somaliërs door eigen mensen worden bijgestaan. Problemen zoals schuldhulpverlening, hulp bij instanties, kennis van Nederlandse wetgeving, etc, etc. In zo een centrale plaats zouden ook zaken als persoonlijke financiën, onderwijs, opvoedingshulp, werkgelegenheid kunnen worden behandeld. Momenteel word dit door SEV gedaan in een buurtcentrum. Dat is helaas onvoldoende, want de vergaderruimte is maar voor beperkte uren beschikbaar.
- Conversatielessen. De behoefte om in eigen taal conversatie les Nederlands te krijgen is zeer groot. Door deze lessen zal men de Nederlandse taal veel beter begrijpen en kan men zich daarin beter uitdrukken.
- Alfabetisering. Zoals ook bij conversatie lessen is de behoefte aan alfabetisering in de gemeenschap zeer groot. Immers, velen zijn analfabeet. Daardoor kunnen zij maar gebrekkig participeren in de samenleving. Ook hierbij is het van belang dat alfabetiseringslessen in eigen taal worden toegelicht. Dit bevordert de doelmatigheid en geeft eerder resultaten.
- Werkgelegenheid. Voor de gemeenschap is het een hoge prioriteit om zelfstandig te worden en niet afhankelijk te zijn van de sociale bijstand. Een frustratie is hierbij voor degenen die diploma’s bezitten, dat deze diploma's niet erkend worden in Nederland. Een gevolg daarvan is dat men tegen de eigen wil van de diplomahouders naar de bijstand wordt gezonden. Tevens is de kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt zeer gebrekkig. Het is dus van belang dat de gemeenschap begeleid wordt in zaken zoals kennis van de arbeidsmarkt, solliciteren, etc, etc.
- Tegengaan van radicalisering bij de jongeren. Vele jongeren worden verleid tot het deelnemen aan terrorisme in het thuisland en elders in de wereld. Zij zijn in de laatste jaren oververtegenwoordigd in de media. De gemeenschap wil graag actief participeren in het bestrijden van het propageren van terreur bij de eigen jongeren.
- Integratie bevordering. De wens is ook groot om actief te participeren in de Nederlandse samenleving. Contact met autochtone Nederlanders zou dit aanzienlijk bevorderen, bijvoorbeeld in de vorm van een buddy systeem waarbij autochtone Nederlanders op vrijwillige basis gekoppeld worden aan Somalische Nederlanders. Zo kunnen zij sociaal contact met elkaar onderhouden en samen sociale activiteiten in buurtverband ontplooien.

Conclusie
In tegenstelling tot het stereotype dat de Somaliërs in hun achterstand zouden berusten, wenst de Somalische gemeenschap actief te participeren en te integreren in de Nederlandse samenleving.
Ook is er de wens om zelfstandig te zijn en niet afhankelijk te zijn van sociale bijstand.
Echter er ontbreekt een aantal tools, waaraan grote behoefte bestaat.
Die tools hebben we benoemd in deze bijeenkomst.
Wij vragen hierbij dat de gebiedscommissie ons bijstaat bij het verwerkelijken van deze mogelijkheden.
Vergelijking met de soortgelijke organisaties en instanties leert dat de doelen zeer haalbaar en realistisch zijn.
Een goede aanpak helpt om de problemen daadkrachtig en effectief op te lossen.
Wij zijn zeker van deze aanpak, omdat op kleine schaal met zeer beperkte middelen in korte tijd al veel effectieve resultaten zijn bereikt.